Related Posts with Thumbnails

RAMADHAN TIBA LAGI!!!! yAHOOO..  

Posted by K I R I M A R U~

aLhamdulilah Ramadhan tiba lagi.

meengasah minda.  

Posted by K I R I M A R U~

Kaedah-Kaedah Mengasah Memori Otak

Berapa pun usia anda, kualiti memori masih boleh dipertajam. 

Berikut ini kegiatan-kegiatan yang dapat membantu anda mengasah kemampuan otak agar tidak cepat lupa.

1. Tandakan tempat parking

Seringkali lupa di mana anda memarking kenderaan? 

Berpusing-pusing di tempat parking yang dipenuhi kenderaan hanya untuk mencari di mana kenderaan anda berada, rasanya cukup melelahkan.

Untuk mengatasinya, cubalah cara ini.

Ketika anda parking kenderaan, perhatikan tempat sekeliling anda dan ingat benda-benda yang dapat dijadikan pedoman. 

Tempat sampah di samping kiri kenderaan anda, atau tanaman hias yang berada di depannya, misalnya. 

Ketika anda mulai berjalan menjauhi lokasi parking, gerakkan mata anda ke kanan dan kiri setiap satu saat untuk memerhatikan posisi area parking.

“Gerakan kecil seperti itu amat membantu untuk mengumpulkan banyak informasi yang anda perlukan,” kata Andrew Parker, PhD., peneliti dari Manchester Metropolitan University, UK.

2. Sarapan roti di pagi hari

Karbohidrat amat penting bagi kesihatan otak. 

Sebuah kajian dari Tufts University menyimpulkan orang-orang yang jarang mengambil karbohidrat memiliki kualiti memori yang lebih rendah. 

Robin Kanarek, pakar psikologi dari Tufts menyebutkan, sel-sel otak memerlukan karbohidrat yang akan ditukar menjadi glukosa yang bermanfaat bagi otak.

Pilih roti gandum dan makanan lain yang sarat dengan karbohidrat. 

Konsumsi muffin dari gandum utuh atau sandwich roti dengan telur mata lembu dan segelas jus berry di pagi hari. 

Hasilnya, memori pun akan terus terjaga sepanjang hari.

3. Olahraga rutin

“Berolah raga dapat meningkatkan aliran darah ke otak, serta menambah hirupan oksigen dan glukosa sebagai bahan bakar tubuh,” ungkap Sandra Aamodt, PhD., penulis Welcome to Your Brain.

Dalam kajian yang dimuat dalam Neurobiology of Learning and Memory menyebutkan, orang-orang yang rutin berolahraga berupaya meningkatkan kemampuan berbahasa dan menambah kosa kata baru, 20 peratus lebih tinggi dari orang-orang yang jarang berolahraga.

4. Menggosok gigi sebelum tidur

Apa kaitan antara menggosok gigi dan memori otak? Ternyata ada.

“Jika anda tidak menggosok gigi, akan terjadi peradangan di gusi dan mempermudahkan bakteria untuk masuk dalam aliran darah,” papar Jonathan B. Levine, pakar kesihatan dari New York University.

Ketika bakteria berada dalam aliran darah, akan menyebabkan peradangan di seluruh tubuh, termasuk otak. 

Hasilnya akan berakibat buruk pada disfungsi kognitif anda. Untuk mencegahnya, rajin-rajinlah menggosok gigi, terutama setelah makan dan sebelum tidur.

Dan akhir sekali...PERBANYAKKAN SUJUD.

Sujud dalam solat bisa mengalirkan darah ke otak anda dan ini akan terus merangsang otak dan daya ingatan anda...

insyaALLAH

http://www.facebook.com/JomIslam

Wall of Fame From Eos 1100d. Part 1  

Posted by K I R I M A R U~

Ini adalah hasil karya saya sendiri saja suka-suka hati gatal tangan hehe.
masih lagi belajar menggunakan power eos 1100d tuh. Ada sesiapa yang teror otai senior dalam areana ni dialu2kan untuk komen , memberi pandangan , melepak, mengutuk yg membina dan sebagainya. =)
Tema : Pemandangan Langkawi ku Langkawi mu .





teratak hujung kampung



tasik dayang bunting




pulau tuba, langkawi




dataran lang, langkawi


Taman Lagenda, Langkawi



subhanallah



Alhamdulilah


Allahuakbar.
saje suke2.. =)

KHAS UNTUK MEREKA. MUAH~  

Posted by K I R I M A R U~


Tgk entry smalam tu tetiba terkenangkan insan yang membuat kan aku berjaya.  tq mommy n abah. muah2.


SALAM SAYANG DARI ANAK MU ~ 


Ya Allah
Rendahkanlah suaraku bagi mereka
Perindahlah ucapanku di depan mereka
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkan hatiku untuk mereka

Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas
didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas
kesayangan yang mereka limpahkan padaku,peliharalah
mereka sebagaimana mereka memeliharaku.

Ya Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku
jadikanlah itu semua penyebab susutnya
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan
mereka dengan perkenan-Mu ya Allah
hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan
kebaikan berlipat ganda.

Ya Allah,
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku,
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku.
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi
syafa'at untuk mereka,sehingga kami semua berkumpul
bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman
yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu... .

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha
Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah
yang Maha Pengasih diantara semua pengasih.

Amin Ya Rabbul Alamin..



KIRIMARU : T_T



APA YANG HANGAT 2011 BUAT KIRIMARU~  

Posted by K I R I M A R U~

Asalamaualaikum dan terima kasih atas kunjungan rakan2 blogger yang rajin setiap hari menyinggah disini walaupun blog ini tidah terhapdate selama beberapa ketika. hehe cam biasa la ikot mood plak susah la camni kan? hehe SALAM TAHUN BARU diucapkan walaupon dah lepas 11 hari yang lalu~

walau apa pon yang terjadi blog ini masih disayangi oleh Encik Kirimaru selaku beginner bloger yang masih mencari erti kepuasan untuk menaip menaip menaip dalam mencatatkan perkongsian maklumat dan juga sejarah perjalanan Kirimaru. wooooow~~

Tahun beranjak tahun. Suka duka perjalanan ini ditempuhi dengan rela tak peduli.
 Gelora jiwa ini sudah pun pasti akan berakhir tahun 2012. wow haha - merapik dah-.

Hokeh. apa yang menarik nya suka duka 2011 dalam hidup KIRIMARU?
cerita sket hokeh. Yang HOT untuk KIRIMARU.

1) 7 Feb 2011. tarikh keramat KIRIMARU telah pon berjaya diposting@ditempatkan di SEKOLAH PERTAMA iaitu di SJKT LADANG BATU HAMPAR, REMBAU, NS.  Namun begitu kesilapan teknikal membuatkan KIRIMARU berjaya berposting ke sekolah ke dua... KE DUA? (MAsyaALLah.) iaitu di sekolah sekarang di SK SERTING HILIR KOMPLEKS. Alhamdulilah. Sekali posting DUA Sekolah. MAMPOOO? maka berlansunglah episod baru cikgu baru posting. .

ni sek 1st. haha. esok nk pencen baca biodata panjang ni. skali posting dua sekolah.


2) 12 JUN 2011. tarikh keramat kirimaru dapat baby baru. hahahha. dapat KREta baru LAH! PERsona CINTA LESTARI, amboi. hahhaha. Alhmdulilah.

seminggu sblom hari raya. 

3) 29.10.11 Perjalanan cinta yang dilalui KIRIMARU telah pon di ikat dengan ikatan pertunangan dengan insan yang bertahta di hati ecehhhhhhhh pada bulan okt lalu. Perbincangan antara kedua-dua pihak memutuskan untuk mengadakan majlis akad dan walimatulurus dirancang pada tahun ini. Tarikhnya nt kirimaru hapdate keyh. wow cam artis plak. persiapan kini giat dijalankan agar majlis walimatul urus ini brjalan lancar. amin. mmg hot.


salam bakal mak mertua. =p


4) ada prasan x wish KIRIMARU kat tepi blog nieh? hehe dalam beberapa wish tu ada lagi yang masih blom tertunai. Tapi KIRIMARU nk bagtau dalam wish list tu ada yang telah pon tertunai. salah satunya KIRIMARU da sambaq sebijik CANON D1100 . tu jela yang mampoo hehe. Alhamdulilah. Slamat datang Baby Brown. Disetiap Gambar ada lagu. *teringat sidia wat lagu yuna jadi lagu birhday*. hambar hahahaha.

muahmuah.

Setakat ini dulu hapdate untuk permulaan tahun 2012 ini. berita selanjutnya akan di postkan kemudian. KIRIMARU percaya tahun 2012 ini lebih mencabar dan banyak lagi cerita-cerita hot akan dikongsikan bersama.

sekian dulu. muah!

KIRIMARU : wish list taun ni xde dulu setakat ini. kahkahkah.









Tahniah Buat Hanif Hatta a.k.a HARNEP  

Posted by K I R I M A R U~






Tahniah .
Selamat Pengantin Baru
Hanif Hatta & Pasangan.
Kayuh Pelan2. 
Chow.


PERCAYA PADAKU.  

Posted by K I R I M A R U~




Lirik Lagu Ungu Percaya Padaku Lyrics
aku tak tahu apa yang ku rasakan
dalam hatiku saat pertama kali
lihat dirimu, melihatmu
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
seluruh tubuhku terpaku dan membisu
detak jantungku berdebar tak menentu
sepertinya aku tak ingin berlalu
reff:
berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku
ku berikan cintaku juga sayangku
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku
saat ku tahu kau akan pergi jauh
izinkan aku tuk selalu menantimu
untuk katakan ku ingin dirimu (ingin dirimu)
agar kau tahu betapa ku terlalu
mencintaimu aku akan menunggu
hingga dirimu kembali untukku
repeat reff
tolonglah aku bagaimana diriku
ungkapkan itu rasa yang membelenggu
dalam hatiku ku cinta padamu
repeat reff
berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku


Source: http://liriklaguindonesia.net/u/ungu/ungu-percaya-padaku/#ixzz1ZdPaslx0


There was an error in this gadget