Related Posts with Thumbnails

"ABANG " [ PART 4]  

Posted by K I R I M A R U~

Abang mendapatkan rakan karibnya.
" Eh Lam ko perasan tak siapa gadis tu?"
"Yang mana satu ramai ni?? " tanya Lam kehairanan.
"Ala yang tadi tu lah... ko ingat tak?"

" owh yang muka pucat tu ke? Aah la... Aku rasa macam pernah tengok dia... "

" ok adik - adik sayang... kita sudah pon selesai menjalani Ice breaking dan akak harap kamu semua pakai name tag yang baru kamu dapat tadi ... Kita akan ke aktiviti seterusnya "
Kakak senior tiba - tiba menjerit memberikan arahan untuk ke aktiviti yang seterusnya.

Perbualan hangat Abang dan Aslam terhenti. Mereka hanya menuruti arahan kakak - kakak dan abang senior seperti lembu dicucuk hidung.


************************************************************************************
Selesai solat Isya' Abang duduk diruang tamu rumah bersama abah dan mak sambil menonton televisyen.

" ha Abang macam mana keadaan kamu di Sekolah,? seronok ,? " abah memulakan perbualan.
" setakat ni alhamdulilah , tak ada apa - apa yang merunsingkan otak lagi , tapi ramai awek - awek yang cun woo " Abang berseloroh dan sedikit ketawa.

" Habis tu takkan tak dapat seorang kot " mak menyakat. terburai gelak ketawa antara tiga beranak itu . Keheningan malam itu menjadi gamat.

Keluarga Abang memang sudah masak dengan perangainya yang suka menyakat dan sikap berselorohnya itu.

*************************************************************************************

Seperti hari - hari biasa Abang mengambil pembonceng setianya , Aslam , untuk ke sekolah
" haish lambat betul la budak ni... da cakap da awal - awal dari semalam siap la awal sikit " Abang mengomel di dalam hatinya....

" Lammmmmmmm .... oooooo..... encik Aslam......... "

"Oh Abang , masuk la rumah dulu kita breakfast, Aslam tengah pakai baju tu " Makcik Senah ibu kepada Aslam menyahut panggilan Abang..

" Eh takpelah makcik .. dah lewat da ni .. petang ni saya datang makan ye.. " Abang dengan sikap berselorohnya.

" kamu ni Abang... kalau tak datang petang ni siap kamu " Kata Makcik Senah tersenyum.

Aslam sudah berada di posisinya lantas Abang memecut laju ke sekolah.


Hari ini tiada apa - apa yang menarik buat Abang dan Aslam selain mereka terpaksa menyanyikan lagu sekolah dengan memegang stokin masing - masing .. Mereka masih lagi terikat dengan minggu pengurusan pelajar baru yang diuruskan oleh abang dan kakak senior.

Tiba waktu rehat Abang dan Aslam memilih untuk berada di bawah pokok sambil menikmati minuman dalam tin. Ketika sedang berborak - borak Abang terpandang gadis misteri yang kebetulan lalu di hadapannya. Abang terkaku .

memori ingatannya berputar ligat di alam sekolah menengah.

" ya disebabkan gadis ini lah aku terpaksa berulang alik ke bilik kaunseling dulu"

BERSAMBUNG >>>

This entry was posted on Thursday, July 29, 2010 at Thursday, July 29, 2010 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 CLICK HERE 2 COMMENT

Post a Comment

There was an error in this gadget